Nyhet

Under dagen har Israel, Hamas och övriga palestinska förhandlingsparter meddelat att man enats om en permanent vapenvila som trädde i kraft ikväll klockan 19.00 lokal tid. Till skillnad från tidigare eldupphör saknar denna överenskommelse alltså tidsbegränsning och inbegriper också specifika villkor som parterna enats om att hålla. Många bedömare andas därför också en försiktig optimism. I första hand om att de intensiva striderna nu skall upphöra, men i kommentarer till avtalet syns också försiktiga förhoppningar om att man nu skulle kunna inleda en process som på sikt kan bryta Gazaremsans isolering från övriga Palestina och från världen. I en sådan process framstår dock det avtal som presenteras idag som ett rätt litet steg.

Det parterna säger sig ha enats om just nu är följande:

  • Ett ömsesidigt eldupphör.
  • Att Israel skall öppna samtliga gränsstationer för humanitära hjälpsändningar och återuppbyggnadsmaterial.
  • Att Egypten skall öppna gränsen i Rafah för resande.
  • Att Israel skall reducera den buffertzon längs landgränsen där palestinier riskerar att beskjutas av israeliska gränssoldater från 300 till 100 meter.
  • Att Israel skall utöka zonen för tillåtet fiske från 3 till 6 nautiska mil.
  • Att gränsstationerna från den palestinska sidan inte skall övervakas av Hamas utan av den palestinska myndigheten.
  • Att återuppbyggnadsarbetet på Gaza skall koordineras av den palestinska myndigheten.

De två sista punkterna beskrivs av israeliska kommentatorer som ett sätt att försäkra sig om att gränsövergångarna inte används till vapensmuggling och att återuppbyggnadsmateriel inte används till militära anläggningar. Många andra bedömare ser dem dock som bekräftelse på det närmande mellan Hamas och den palestinska myndigheten som inleddes redan i våras och som Israel hittills motarbetat.

Från Gazaremsan rapporteras om glädjescener på gatorna. Hamas har också officiellt presenterat avtalet som en seger och utlyst segerfirande. Utomstående bedömare ställer sig dock skeptiska till denna beskrivning. Många av de villkor som bara för någon vecka sedan beskrevs som ovillkorliga palestinska krav saknas i avtalet. Exempelvis kravet på fri sjöfart och fria flygförbindelser liksom en fri passage till Västbanken. Ingenting nämns heller om export i avtalet. Frågor som frigivande av fångar skjuts på en obestämd framtid. Det hindrar inte Hamas från att i samband med presentationen av avtalet utlova att såväl hamn som flygplats skall öppnas inom en snar framtid.

I Israel å andra sidan möts avtalet med skepsis och förvåning från Knessets och regeringens högerflygel och från en stor del av befolkningen. Avtalet godkändes av premiärminister Benjamin Netanyahu utan omröstning i kabinettet och åtminstone fyra tunga ministrar har uttalat att de motsätter sig överenskommelsen. De fyra; ekonomiminister Naftali Bennett, utrikesminister Avigdor Lieberman, säkerhetsminister Yitzhak Aharonovich och kommunikationsminister Gilad Erdan har alla yttrat skarp kritik mot Netanyahu och krävt att kriget skall drivas vidare.

För ett slut på blockaden av Gaza och för palestiniers rätt till fri rörlighet

För att kunna bygga en fredlig framtid måste palestinier åtnjuta full rörelsefrihet. Detta inbegriper rätten att resa och handla via Gazas hamn, liksom fri rörlighet i övriga Palestina. En hållbar fred kan bara uppnås om blockaden av Gaza hävs permanent och då palestiniers mänskliga rättigheter respekteras.

Läs mer och skriv under uppropet på gazaark.org

Nyhet Flera tusen palestinier samlades i Gaza city idag för att demonstrera tillsammans med Hamas. Ismail Haniye hyllade avtalet om vapenvila som en "seger för motståndet" och angav de väpnade palestinska aktionerna som orsaken till segern. Haniye hyllade Gazas befolkning för dess uthållighet och "ståndaktighet".
Nyhet Under dagen har Israel, Hamas och övriga palestinska förhandlingsparter meddelat att man enats om en permanent vapenvila som trädde i kraft ikväll klockan 19.00 lokal tid. Till skillnad från tidigare eldupphör saknar denna överenskommelse alltså tidsbegränsning och inbegriper också specifika villkor som parterna enats om att hålla.
Gazas Ark Höghus har nu utsetts som legitima mål för F-16 planens attacker. Senast igår kväll förstördes ett 16 våningar högt bostadshus med namnet Little Italy, hem för 100 familjer. Ingen dödades, dock skadades ett 20-tal, och på de få minuter mellan varningen med en inspelad röst på telefon och attacken med minst sex raketer hann människor rädda sig ut men knappast få med sig några tillhörigheter.
Nyhet Under fyra fredagar i augusti har Ship to Gaza Gotland anordnat manifestationer på Östercentrum i Visby, i solidaritet med Gaza.
Nyhet 12 palestinier har under måndagen dödats i Gaza av israeliska flygangrepp. 120 raketer har avfyrats från Gaza mot Israel, de allra flesta mot områden nära gränsen. Israelisk militär uppgav även att en raket avfyrats från Libanon mot ett område i norra Israel.
Foto: Israel Defence Forces
Nyhet 13 palestinier dödades i Gaza under söndagen av israeliska militära angrepp. Det är framför allt bostadshus som har träffats under dagen. Under lördagen föll ett tolv våningar högt bostadshus samman efter ett israeliskt bombangrepp. Totalt har 88 palestinier och en israel dödats sedan striderna återupptogs på tisdagen.
Nyhet Under fredagen dödades tjugo palestinier på Gazaremsan av israeliska flyg- och drönarattacker, sexton av dem betecknas som civila varav sex var barn. Under lördagsmorgonen dödades fem personer ur samma familj när ett bostadshus på centrala Gazaremsan besköts, tre av de dödade var barn.  Den ackumulerade dödssiffran på Gaz
Nyhet 25 palestinier har dödats under torsdagen uppger Maan News. Fyra palestinier dödades när en israelisk bomb slog ner på en kyrkogård under en pågående begravning. Offren var i färd med att begrava sina släktingar som dödats under natten då de attackerades av israeliska stridsflygplan.

Donera pengar

Donera pengar direkt till Ship to Gaza via kort eller PayPal. Andra summor

Donera från telefonen

SMS:a Shiptogaza 100 till 72550 för att donera 100 kronor.
Du kan välja mellan summorna 25, 50, 100 eller 200 kronor.
Operatörskostnader kan tillkomma.

OBS: Flera mobiloperatörer kräver att du ansluter dig till WyWallet för att kunna betala via SMS. Du registrerar dig enkelt genom att klicka här.

PlusGirot

Givetvis kan du skicka pengar till Ship to Gaza via PlusGirot:
46359-6