Arkiv

Nyhet Fredag den 23/1 besköts en palestinsk fiskebåt med två mans besättning på egyptiskt vatten söder on Gaza av den egyptiska marinen.  Enligt egyptiska myndigheter hade fiskarna beordrats att stanna, när de istället försökte fly området öppnade marinen eld och träffade den ena fiskaren Ihab Zuheir Hassan al-Amuri, 35, i magen.
Foto: Roosewelt Pinheiro/ Agência Brasil
Nyhet Internatonella brottsmåldsdomstolen (ICC) har meddelat att Palestina kommer att beviljas medlemskap 1 april i år. En inledande undersökning om eventuella israeliska och palestinska krigsbrott begångna i samband med Israels krig mot Gaza sommaren 2014 kommer att genomföras.
Nyhet Även i Gaza city och i Ramallah anordnades under söndagen manifestationer i solidaritet med offren för terrorattentatet mot den franska satirtidningen rapporterar bland andra Ma’an news.
Charlie Andreasson föreläser i Uppsala. Foto: Ship to Gaza
Nyhet Uppsala Ship to Gazas lokalgrupp i Uppsala anordnade den 10 januari en föreläsning med aktivisten och sjömannen Charlie Andreasson från Göteborg. Ett trettiotal deltagare trotsade vädret och tog sig till ABF:s lokaler där de fick lyssna till Charlie som visade bilder och berättade om sitt år i Gaza och Ship to Gazas tidigare och kommande försök att bryta blockaden.
UN Photo/Shareef Sarhan
Nyhet Vinterstormen Huda som dragit in över Mellanöstern har skördat fyra dödsoffer i Gaza. Under fredagen avled Rahaf Abu Assi i Rafah, två månader gammal, av lungproblem som orsakats av köldskador. Ytterliggare två spädbarn hittades döda under lördagen, samt en 22-år gammal man som arbetade som fiskare, rapporterar Maan News.
Foto: Seeds of Peace
Nyhet Under tisdagen 30 december valde FN:s säkerhetsråd att avvisa palestiniernas förslag om en tidsplan för Israels tillbakadragande från ockuperade palestinska områden och bildandet av en palestinsk stat utifrån 1967 års gränser.
Nyhet Idag söndag (4/1) kommer egyptisk militär att inleda arbetet med att utvidga säkerhetszonen längs Gazaremsans södra gräns vid Rafah, uppger Ma’an news med hänvisning till egyptiska myndighetskällor.
Fiskebåtar i Gaza. Foto: Joe Catron
Nyhet Samtidigt som den palestinska FN- delegationen har överlämnat sin officiella ansökan om att ansluta sig till Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) så har den israeliska marinen återigen öppnat eld mot palestinska fiskare utanför Gazas kust.
Foto: l_suddenly (Flickr)
Nyhet 17 december beslutade EU-domstolen att Hamas skall strykas från EU:s lista över terrororganisationer. Sedan 2001 har Hamas funnits på listan och därmed har också åtgärder vidtagits, exempelvis frysning av Hamas-medlemmars tillgångar. 
Foto: Norsk folkehjelp
Nyhet Den norske läkaren Mads Gilbert har vid återkommande tilfällen varit på plats i Gaza för att tjänstgöra som läkare, senast under Israels krig mot Gaza under sommaren då 2100 palestinier dödades, varav 500 barn. Tillsammans med läkaren Erik Fosse har han gett ut vittnesskildringen "Ögonen i Gaza" och uppmärksammat konsekvenserna av den israeliska blockaden mot Gaza.
Nyhet Israelisk militär angrep under lördagsmorgonen byggnader i Gaza som ansågs tillhöra Hamas, 51 dagar efter att vapenvilan mellan Israel och Hamas-regeringen i Gaza hade deklarerats. Ingen palestinier uppges ha skadats.
Pressmeddelande Tisdagen den 9 december tillkännagav kammaråklagare Henrik Attorp vid internationella åklagarkammaren att förundersökningen om brott mot svenska medborgare och svenska intressen begångna vid den israeliska marinens bordning av Ship to Gazas och frihetsflottans fartyg 2010 och 2012 har lagts ner.
Nyhet Göteborg Ship to Gaza Göteborg anordnade den fjärde december ett välbesökt möte med Charlie Andreasson, som berättade om sitt år i Gaza, om iordningställandet av Gaza Ark och om Israels överfall på Gaza i somras.    
Pressmeddelande Den 8 december 2014
Foto: Sinn Fein
Nyhet Gerry Adams, ledamot i Irlands parlament och partiordförande för Sinn Fein, har under veckan rest till Israel för att möta Israeliska arbetarpartiets partiordförande Yitzak Herzog och till Ramallah på Västbanken för att träffa palestiniernas president Mahmoud Abbas.

Pages