Arkiv

Nyhet Enligt inrikesministeriet i Gaza är 36.000 palestinier strandade sedan Egypten stängt Rafahövergången för snart fem veckor sedan.
Kalendarium Stockholm Vad betyder solidaritetsarbetet för Gazas instängda befolkning? Hur kan solidaritetsarbetet utvecklas? När åker nästa flottilj? Vad hände med Gazas Ark och varorna?
Foto: Camera dei deputati
Nyhet EU:s nyligen utnämnda Högste representant för utrikesfrågor, Federica Mogherini, besökte i veckan Ramallah och Jerusalem. Mogherini, som efterträder Catherine Ashton, träffade palestiniernas president Mahmoud Abbas i Ramallah, Västbanken, och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem.
Pressmeddelande Den internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag offentliggjorde igår den 6 november resultaten av en preliminär undersökning gällande den israeliska attacken på Ship to Gaza och frihetsflottan den 31 maj 2010.
Nyhet I torsdags den 16/10 publicerades Dagens nyheter en ledarkrönika av Susanna Birgersson som vid sidan av huvudsyftet att misstänkliggöra Sveriges bostadsminister, Mehmet Kaplan med en mängd insinuationer, också passade på att utan belägg eller exempel anklaga Ship to Gaza för antisemitism.
Pressmeddelande Lördagen den 11 oktober samlades föreningen Ship to Gaza Sverige till ett nationellt medlemsmöte i Göteborg.
Nyhet Att Sveriges nya regering tillkännagivit att man kommer att erkänna en palestinsk stat är glädjande. Det innebär ett brott med en svensk mellanösternpolitik som under lång tid främst har kännetecknats av tystnad och ovilja till konkreta ställningstaganden. Under många år har svensk utrikespolitik anpassats sig till EUs och USAs linje i frågan.
Nyhet Samlingsregeringen mellan Fatah och Hamas som bildades för fyra månader sedan har för första gången träffats i Gaza.
Foto: European Commission DG ECHO
Nyhet I Gaza är det många som har svårt att känna glädje och fira den muslimska högtiden Eid al- Adha som inleddes under lördagen.
Foto: Russell tribunal on Palestine http://www.russelltribunalonpalestine.com/en
Nyhet Den oberoende Internationella tribunalen för krigsförbrytelser, som instiftades på privat initiativ av filosoferna Bertrand Russell och Jean-Paul Sartre, väckte stor uppmärksamhet på 1960-talet. Under tribunalens sessioner vittnade journalister, biståndsarbetare och tidigare soldater om krigsförbrytelser under USA:s krig mot Vietnam. En av sessionerna hölls då i Stockholm.
Foto: US Department of State
Nyhet Under torsdagen uppgav Fatah, det styrande partiet på Västbanken under ledning av president Mahmoud Abbas, och Hamas, det styrande partiet på Gazaremsan, att de har upprättat ett omfattande avtal om framtida styre av Gazaremsan.
Nyhet Human Rights Watch riktar idag skarp kritik mot den israeliska armén i en rapport om den senaste israeliska offensiven i Gaza. Människorättsorganisationen har utrett tre attacker mot FN-skolor som sammanlagt dödade 45 palestinska flyktingar som sökt skydd, varav 17 barn.
Palestinierna på Gazaremsan är fortfarande isolerade från omvärlden.
Nyhet Enligt palestinska Maan News har hittills inga lättnader gjorts i blockaden av Gaza. Enligt avtalet för vapenvila mellan Israel och stridande palestinska grupper så skulle gränsövergångarna öppnas och förnödenheter och byggnadsmaterial släppas in. En vecka efter eldupphör ser man dock ingen skillnad på marken.
Pressmeddelande Idag (31/8) avkunnade en israelisk domstol beslut i rättstvisten mellan Ship to Gaza Sverige och den israeliska staten, angående rätten till segelskonaren S/V Estelle. Utslaget innebär att domstolen helt och hållet går på Ship to Gazas linje.
Foto: Joe Catron
Nyhet Nyhetsbyrån Maan News rapporterar om hur palestinier i Gaza har börjat återgå till sina vardagliga rutiner och kunnat ha sin första fredagsbön sedan de väpnade striderna avslutades. Den lokale journalisten Muhammed Farawneh berättar för Maan:

Pages