Arkiv

Nyhet I torsdags den 16/10 publicerades Dagens nyheter en ledarkrönika av Susanna Birgersson som vid sidan av huvudsyftet att misstänkliggöra Sveriges bostadsminister, Mehmet Kaplan med en mängd insinuationer, också passade på att utan belägg eller exempel anklaga Ship to Gaza för antisemitism.
Pressmeddelande Lördagen den 11 oktober samlades föreningen Ship to Gaza Sverige till ett nationellt medlemsmöte i Göteborg.
Nyhet Att Sveriges nya regering tillkännagivit att man kommer att erkänna en palestinsk stat är glädjande. Det innebär ett brott med en svensk mellanösternpolitik som under lång tid främst har kännetecknats av tystnad och ovilja till konkreta ställningstaganden. Under många år har svensk utrikespolitik anpassats sig till EUs och USAs linje i frågan.
Nyhet Samlingsregeringen mellan Fatah och Hamas som bildades för fyra månader sedan har för första gången träffats i Gaza.
Foto: European Commission DG ECHO
Nyhet I Gaza är det många som har svårt att känna glädje och fira den muslimska högtiden Eid al- Adha som inleddes under lördagen.
Foto: Russell tribunal on Palestine http://www.russelltribunalonpalestine.com/en
Nyhet Den oberoende Internationella tribunalen för krigsförbrytelser, som instiftades på privat initiativ av filosoferna Bertrand Russell och Jean-Paul Sartre, väckte stor uppmärksamhet på 1960-talet. Under tribunalens sessioner vittnade journalister, biståndsarbetare och tidigare soldater om krigsförbrytelser under USA:s krig mot Vietnam. En av sessionerna hölls då i Stockholm.
Foto: US Department of State
Nyhet Under torsdagen uppgav Fatah, det styrande partiet på Västbanken under ledning av president Mahmoud Abbas, och Hamas, det styrande partiet på Gazaremsan, att de har upprättat ett omfattande avtal om framtida styre av Gazaremsan.
Nyhet Human Rights Watch riktar idag skarp kritik mot den israeliska armén i en rapport om den senaste israeliska offensiven i Gaza. Människorättsorganisationen har utrett tre attacker mot FN-skolor som sammanlagt dödade 45 palestinska flyktingar som sökt skydd, varav 17 barn.
Palestinierna på Gazaremsan är fortfarande isolerade från omvärlden.
Nyhet Enligt palestinska Maan News har hittills inga lättnader gjorts i blockaden av Gaza. Enligt avtalet för vapenvila mellan Israel och stridande palestinska grupper så skulle gränsövergångarna öppnas och förnödenheter och byggnadsmaterial släppas in. En vecka efter eldupphör ser man dock ingen skillnad på marken.
Pressmeddelande Idag (31/8) avkunnade en israelisk domstol beslut i rättstvisten mellan Ship to Gaza Sverige och den israeliska staten, angående rätten till segelskonaren S/V Estelle. Utslaget innebär att domstolen helt och hållet går på Ship to Gazas linje.
Foto: Joe Catron
Nyhet Nyhetsbyrån Maan News rapporterar om hur palestinier i Gaza har börjat återgå till sina vardagliga rutiner och kunnat ha sin första fredagsbön sedan de väpnade striderna avslutades. Den lokale journalisten Muhammed Farawneh berättar för Maan:
Nyhet Flera tusen palestinier samlades i Gaza city idag för att demonstrera tillsammans med Hamas. Ismail Haniye hyllade avtalet om vapenvila som en "seger för motståndet" och angav de väpnade palestinska aktionerna som orsaken till segern. Haniye hyllade Gazas befolkning för dess uthållighet och "ståndaktighet".
Nyhet Under dagen har Israel, Hamas och övriga palestinska förhandlingsparter meddelat att man enats om en permanent vapenvila som trädde i kraft ikväll klockan 19.00 lokal tid. Till skillnad från tidigare eldupphör saknar denna överenskommelse alltså tidsbegränsning och inbegriper också specifika villkor som parterna enats om att hålla.
Nyhet Under fyra fredagar i augusti har Ship to Gaza Gotland anordnat manifestationer på Östercentrum i Visby, i solidaritet med Gaza.
Nyhet 12 palestinier har under måndagen dödats i Gaza av israeliska flygangrepp. 120 raketer har avfyrats från Gaza mot Israel, de allra flesta mot områden nära gränsen. Israelisk militär uppgav även att en raket avfyrats från Libanon mot ett område i norra Israel.

Pages